Zoet einde van het kerstdiner

Alfa biedt inspiratie voor de feestdagen. Bij de Bier Butler zijn we gek op prachtige bier-spijs combinaties en met dank aan de Limburgse brouwerij bieden we je dit heerlijke recept aan.

December is een maand om te genieten en dat gaat vast en zeker lukken met dit heerlijke dessert. Nog lekkerder wordt het om dit gerecht te combineren met een glas Alfa Oud Bruin én met een glaasje Alfa Edel Pils Likeur!

Smakelijke feestdagen!

Alfa met kerst

Nagerecht voor 10-12 personen

35 minuten bereidingstijd
2 uur wachten
50 minuten oventijd
cakevorm (30 cm)

Ingrediënten:

  • 1 flesje ALFA Donker Bruin (30cl) verkrijgbaar bij jouw lokale supermarkt/slijterij
  • 200 gram extra pure chocolade
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram basterdsuiker
  • 3 middelgrote eieren
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 mespunt zout
  • 250 gram mascarpone
  • 40 gram pretzels
  • ALFA Edel Pils likeur naar smaak toevoegen

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de chocolade in kleine stukjes. Doe de chocolade in een vuurvaste kom die in een pan past. Breng een laag water tegen de kook aan en hang de kom met chocolade erin. Zorg dat de kom het water niet raakt. Laat de chocolade rustig smelten (au bain-marie).
  2. Mix ondertussen de boter en basterdsuiker met een mixer in een ruime kom in 5 min. tot een romige crème.
  3. Splits de eieren en voeg 2 dooiers toe aan de romige crème en blijf mixen tot ze volledig zijn opgenomen. Houd de eiwitten apart. Voeg 30 g zelfrijzend bakmeel en de laatste dooier toe. Mix tot een egale crème.
  4. Spatel de gesmolten chocolade door de crème en voeg de rest van het bakmeel en bier toe. Spatel snel tot een glad beslag.
  5. Klop de eiwitten met het zout stijf in een vetvrije kom. Spatel de eiwitten door het beslag.
  6. Bekleed de cakevorm met boter en schenk het beslag erin.
  7. Bak de cake in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar. Controleer na 45 min. met de satéprikker of de cake gaar is. Steek in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon uit dan is de cake gaar.
  8. Laat de cake 30 min. afkoelen in de vorm op een rooster. Haal de cake uit de vorm en laat in 1½ uur helemaal afkoelen tot kamertemperatuur.

Meng de ALFA Edel Pils Likeur met de mascarpone. Besmeer de bovenkant van de cake ermee, besprenkel met pretzels en snijd de cake in plakken en serveer met een glaasje ALFA Edel Pils Likeur.